3 listopada 2021

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

NAWYKI ŻYWIENIOWE Z DZIECIŃSTWA MAJĄ WPŁYW NA STYL ŻYCIA I ODŻYWIANIA W ŻYCIU DOROSŁYM. Dzień ustanowiła w 2007 roku Komisja Europejska chcąc w ten sposób pomóc zmieniać nawyki żywieniowe dzieci poprzez promowanie zdrowego żywienia wśród najmłodszych, spożywania regularnych posiłków, informowania o konsekwencjach złej diety  oraz  jak ważny dla zdrowia jest ruch. Z roku na rok

2 września 2021

Dzień dużego rozmiaru

Wszystko co duże ma dzisiaj swój Dzień ! Krągłe figury, duże pośladki, puszyste  brzuchy, obfite uda – nasze ciała. Jeżeli jest nam z tym dobrze i akceptujemy taką formę siebie, to w porządku. Ale co jeżeli nie? Decyzja o zachowaniu w ciele dużego rozmiaru wiąże się z odpowiedzią na kilka pytań. Twoja uważność na to,

5 sierpnia 2021

Dzień Musztardy

Musztarda jest gęstym sosem powstałym z połączenia gorczycy i octu. Jej początki sięgają ponad dwa tysiące lat wstecz. Jej właściwości zdrowotne znali już starożytni Rzymianie, Grecy oraz Sumerowie.  Na dworach królewskich była obowiązkowym daniem. Początkowo spożywano ją ze względu na jej właściwości lecznicze — regulowała funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodziła bóle. Co to jest gorczyca? Gorczyca należy do

3 sierpnia 2021

Zmieniaj nawyk krok po kroku

Niektórzy mówią, że ćwiczenia mogą pomóc w radzeniu sobie z depresją. Oczywiście warto spróbować teorii. Ale kiedy masz depresję, trudno jest mieć motywację. Psia kość! samo wstawanie z łóżka jest czasem zwycięstwem! ⁣⁣ Ale oto jedna prosta, a zarazem skuteczna strategia, którą możesz spróbować wprowadzić w życie: zrób to krok po kroku, a osiągniesz swój

7 lipca 2021

Dzień frytek

Czy wiesz.. Jak jesz frytki? 13 lipca jest Dniem frytek Frytki wymyślili Belgowie, w Ameryce stały się popularnym fast foodem, a na świecie są znane jako french fries, czyli francuskie frytki. W związku z tym z okazji Dnia Frytek, poznaj dzieje tego dania oraz dowiedz się o mocnej i słabej stronie mocy wysmażonego w słupkach

6 lipca 2021

Dzień czekolady

7 lipca jest dzień czekolady! Czekolada jak każdy pokarm ma swoją jasną i ciemną stronę. Dlatego spożywaj ją mądrze i poznaj jej plusy i minusy …. Rynek oferuje nam wiele odmian, gatunków, rodzajów czekolad od pitnej, poprzez czekoladki do tej w tabliczce, nadziewane i czyste, z różną zawartością miazgi kakaowej (od 20% do niemal 99%),

16 kwietnia 2020

Porcje „na oko”

A TYM SAMYM LICZONE KALORIE Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Badania pokazują, że ludzie przeszacowują zalecane porcje przynajmniej o dwie trzecie. W związku z tym osoby, które przeliczają kcal mogą spożywać ich o wiele więcej. Wielkość porcji zależy od indywidualnych potrzeb. Jednak można zmierzyć wymaganą ilość jedzenia nie tylko „na oko” lub za pomocą

14 kwietnia 2020

Bio żywność ma inny skład

W ZWIĄZKU Z TYM JEST INNA PRZYSWAJALNOŚĆ ENERGII I SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH. Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. W zestawieniu z żywnością przemysłową warzywa i owoce ekologiczne zawierają średnio znacznie więcej suchej masy, składników bioaktywnych, błonnika, wartościowego białka, minerałów i witamin. Natomiast mięso ekologiczne ma wyższą całkowitą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka, ekologiczne