Spójrzmy prawdzie w oczy … Uzyskiwanie kontroli nad swoją wagą, zdrowiem i kondycją czasami może być trudne.

 

Zobacz moje strategie i naucz się jak:

  • Wybierać najlepszy sposób jedzenia dla swoich celów i preferencji.
    Wybierać najlepszy sposób jedzenia dla swoich celów i preferencji.
  • Trzymać się wybranej strategii jedzenia, nawet gdy sprawy stają się trudne.
    Trzymać się wybranej strategii jedzenia, nawet gdy sprawy stają się trudne.
  • Zorganizować swój program ćwiczeń, aby uzyskać najlepsze wyniki.
    Zorganizować swój program ćwiczeń, aby uzyskać najlepsze wyniki.
  • Zachować spójność, nawet jeśli jesteś zajęta/y, chora/y lub niezmotywowana/y.
    Zachować spójność, nawet jeśli jesteś zajęta/y, chora/y lub niezmotywowana/y.
  • Nauczyć się zarządzania snem i stresem.
    Nauczyć się zarządzania snem i stresem.
  • Wiedzieć więcej i rozumieć dzięki najnowszym badaniom i światowym trendom.
    Wiedzieć więcej i rozumieć dzięki najnowszym badaniom i światowym trendom.

zobacz jakie to proste

 

Najnowsze artykuły

  • 12 kwietnia 2021

    Flora bakteryjna

    Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Ludzki układ pokarmowy jest zasiedlony w większości dwiema grupami bakterii: Firmicutes i Bacteroidetes. W mniejszym stopniu występują także Acinteobacteria, Fusobacteria i Cyanobacteria jako część flory mikrobiologicznej układu pokarmowego. ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE! Podaj dalej! Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie. A co Ty o tym sądzisz?

  • 10 kwietnia 2021

    Sposoby przygotowywania, a kaloryczność

    Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Wielkim odkryciem gatunku ludzkiego było gotowanie i pieczenie, które na przestrzeni wieków spowodowały zmiany w naszej fizjologii, anatomii, psychologii i ekologii. Jedną z  poprzez skrócenie długości jelita. Taka specjalizacja w związku z rozwojem naszego mózgu pozwoliła przyswajać więcej energii (szczególnie dla pracy mózgu!), zaoszczędzić czas potrzebny na zdobywanie

  • 8 kwietnia 2021

    Absorpcja kalorii

    Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Ogólnie przyjęte średnie dla makroskładników: 4 kcal na gram białka, 9 kcal na gram tłuszczu oraz 4 kcal na gram węglowodanów mają odzwierciedlać ilość energii, którą przyswajamy z jedzenia. Podane wartości są niższe lub wyższe niż te które występują w zjadanym przez nas pożywieniu, wynika to z uśrednionych

  • 6 kwietnia 2021

    Kaloria – a co to?

    Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. W 1896 r. Wilbur O. Atwater, twórca kalorii spożywczych, pobrał próbki produktów spożywczych zebranych na Światowych Targach Żywności i obliczył wartość kaloryczną każdego produktu za pomocą kalorymetrii bombowej. Kaloria to miara energii uzyskanej przez spalanie (czyli utlenianie) danego związku chemicznego. Zmierzona w ten sposób energia nazywana jest energią brutto.

  • 4 kwietnia 2021

    Nieprecyzyjne liczenie

    Współczesna dieta dla osób, które chcą zrzucić wagę opiera się głównie na kalkulacji ile dany produkt ma Kalorii i czy nie przekracza dziennego zapotrzebowania na energię danej osoby. Istnieje kilka powodów, które udowadniają, że liczenie „Kalorii spożytych i spalonych”, czyli bilansu energetycznego posiada poważne wady. Chcesz wiedzieć dlaczego tak jest? Zapraszamy do cyklu artykułów CZY

  • 29 marca 2021

    Mięso i węglowodany

    Wszystkie grupy produktów, niezależnie czy są pochodzenia zwierzęcego, czy roślinnego mają w swojej zawartości wszystkie makroskładniki do których należą białko, węglowodany i tłuszcze. Jak to możliwe, żeby mięso miało węglowodany, a owoce tłuszcze?  A jednak? W mięsie znajduje się glikogen, który tak jak w roślinach skrobia pełni funkcję energetyczną i należy do węglowodanów złożonych. A

  • 3 listopada 2020

    Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

    NAWYKI ŻYWIENIOWE Z DZIECIŃSTWA MAJĄ WPŁYW NA STYL ŻYCIA I ODŻYWIANIA W ŻYCIU DOROSŁYM. Dzień ustanowiła w 2007 roku Komisja Europejska chcąc w ten sposób pomóc zmieniać nawyki żywieniowe dzieci poprzez promowanie zdrowego żywienia wśród najmłodszych, spożywania regularnych posiłków, informowania o konsekwencjach złej diety  oraz  jak ważny dla zdrowia jest ruch. Z roku na rok

  • 2 września 2020

    Dzień dużego rozmiaru

    Wszystko co duże ma dzisiaj swój Dzień ! Krągłe figury, duże pośladki, puszyste  brzuchy, obfite uda – nasze ciała. Jeżeli jest nam z tym dobrze i akceptujemy taką formę siebie, to w porządku. Ale co jeżeli nie? Decyzja o zachowaniu w ciele dużego rozmiaru wiąże się z odpowiedzią na kilka pytań. Twoja uważność na to,

  • 5 sierpnia 2020

    Dzień Musztardy

    Musztarda jest gęstym sosem powstałym z połączenia gorczycy i octu. Jej początki sięgają ponad dwa tysiące lat wstecz. Jej właściwości zdrowotne znali już starożytni Rzymianie, Grecy oraz Sumerowie.  Na dworach królewskich była obowiązkowym daniem. Początkowo spożywano ją ze względu na jej właściwości lecznicze — regulowała funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodziła bóle. Co to jest gorczyca? Gorczyca należy do

  • 3 sierpnia 2020

    Zmieniaj nawyk krok po kroku

    Niektórzy mówią, że ćwiczenia mogą pomóc w radzeniu sobie z depresją. Oczywiście warto spróbować teorii. Ale kiedy masz depresję, trudno jest mieć motywację. Psia kość! samo wstawanie z łóżka jest czasem zwycięstwem! ⁣⁣ Ale oto jedna prosta, a zarazem skuteczna strategia, którą możesz spróbować wprowadzić w życie: zrób to krok po kroku, a osiągniesz swój

Skontaktuj się z nami