Przepisy – poziom zrównoważony
1. Mini “pizze” z cukinii
Cukinię myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Na każdy z plasterków nakładamy trochę pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki) z czosnkiem, a następnie mały kawałek sera ( kozi w plastrach, ale może być bardzo cienko pokrojona gouda lub mozarella). Posyp ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na około 15-20 minut.
2. Pomidorki koktajlowe z bazylią
Garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych łączymy w misce z 10 listkami świeżej bazylii i łyżką oliwy z oliwek. Całość delikatnie solimy i mieszamy.
3. Oliwki zielone i czarne wymieszane z czosnkiem
Wytrawna przekąska, która doskonale smakuje z domowym chlebem, ale jest też pyszna bez dodatków. Zielone i czarne oliwki wyjmujemy ze słoika, wsypujemy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek.
4. Cykoria i kremowy serek
Po prostu rozłóż cykorię tak, aby utworzyć łódeczki z jej liści. Następnie na każdej z nich połóż łyżeczkę kremowego sera koziego i delikatnie posól i pieprz.
5. Surowe papryki z sosem czosnkowym – możesz jeść tak marchewkę, seler naciowy, ogórka- w ten sposób masz codziennie inna przekąskę
Talerz kolorowych papryk, które chrupiesz maczając je wcześniej w sosie czosnkowym! Papryki kroimy na podłużne kawałki i układamy na talerzu. Przygotowujemy sos czosnkowy – do jogurtu naturalnego dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz – całość mieszamy.
6. Guacamole
Taka pasta świetnie smakuje z tostami z domowego chleba. Jako dodatek dobrze sprawdzi się też seler naciowy.
2 dojrzałe awokado
2 duże ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
natka pietruszki lub natka kolendry
sposób przygotowania:
Awokado umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na gładki krem. Dodaj sok z cytryny lub limonki, sól i drobno pokrojony czosnek. Na koniec dodaj lub posyp natką pietruszki lub natką kolendry.
7. Sos tzatziki z marchewkami lub też selerem naciowym lub papryką
Aby go przygotować wystarczy obrać i przekroić na pół jednego dużego ogórka i wyjąć z niego nasiona i zjeść. Następnie ogórka ścieramy na tarce. Do 300 ml gęstego jogurtu (greckiego lub naturalnego) dodajemy przygotowanego ogórka, 3 rozgniecione ząbki czosnku i 1 łyżkę cytryny. Sos dobrze komponuje się z marchewkami pokrojonymi w słupki, selerem naciowym czy też papryką.
8. Seler naciowy i masło z orzechów nerkowca
Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na dwie części. Łódeczki wypełniamy masłem orzechowym. Masło wykonujemy w domu z garści orzechów nerkowca, dobrze jest je namoczyć np. w napoju roślinnym i później to razem zblendować. Masło można przechowywać w lodówce.
9. Pomidory z fetą
Kilka pomidorów siekamy i mieszamy z dobrej jakości serem feta i ulubionymi ziołami. Pomidory układamy na talerzu wyłożonym szpinakiem lub listkami bazylii. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
10. Marchewki i domowy hummus, poza marchewką może być ogórek, seler naciowy czy papryka – w ten sposób masz codziennie inną przekąskę
Hummus w różnych smakach i marchewki to świetny pomysł na pyszne domowe przekąski.
Składniki hummus:
200 gramów suchej ciecierzycy
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (np. takiej)
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek oliwy z oliwek
5-6 łyżek wody
sok z jednej cytryny
sól do smaku
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc, aby wchłonęła wodę. Następnego dnia ciecierzycy jest dwa razy więcej. Płuczemy ciecierzycę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Czas gotowania to około 45 min. lub w szybkowarze około 7-10 min. Ciecierzyca musi być idealnie miękka, ale nie rozgotowana. Kiedy już ugotujemy ciecierzycę, odcedzamy ją, płuczemy i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładki mus. Gotowe! Aby otrzymać wersje smakowe hummusu wystarczy do gotowej wersji klasycznej hummusu dodać buraka lub pieczone papryki i całość zblendować na gładki krem.
11. Jabłko plus masło orzechowe można użyć też gruszki lub banana
Jedno jabłko pokrój na ósemki – na każdą z części nałóż odrobinę masła orzechowego. Zamiast jabłka można użyć też gruszki lub banana. Uwaga nie przekraczać porcji jednego owocu. Masło orzechowe o dobrym składzie i bio można kupić w Rossmanie (robi je polska firma)
12. Pieczone jabłko
Usuń gniazdo nasienne z jednego jabłka, a następnie wlej tam maksymalnie pół łyżeczki!! miodu i odrobinę cynamonu. Całość zapiekaj w piekarniku, aż jabłko będzie delikatnie opieczone.
13. Ciecierzyca
Ciecierzycę wykorzystuj nie tylko do zrobienia pysznego hummusu. Czasem część pozostaw lub po prostu ugotuj jako przekąskę. Małe kulki do podjadania 🙂
14. Trufle kakaowe i koksowe.
Składniki (potrzebne do przygotowania około 14 trufli):
14 daktyli (ok. pół szklanki)
2 łyżki ciemnego kakao
100 g migdałów (najlepiej użyć takich bez skórki)
100 g ziaren słonecznika
woda potrzebna do namoczenia daktyli
do obtoczenia trufli – sezam, wiórki kokosowe, kakao
Sposób przygotowania:
Najpierw daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i moczymy przez ok pół godziny. Po tym czasie będą już miękkie, nasiąknięte wodą i łatwe do zblendowania. Następnie przystępujemy do zmielenia migdałów i ziaren słonecznika na drobny proszek. Można też namoczyć migdały i słonecznik i zblendować. Gdy już migdały i ziarna słonecznika są zmielone przełóż je do większego naczynia, dodaj dwie łyżki kakao i odsączone daktyle i blenduj wszystko blenderem ręcznym na gładką masę. Można do tego celu użyć też blendera stojącego – po prostu wrzucając tam wszystkie składniki. Z gotowej masy uformuj małe kuleczki, które obtocz w ciemnym kakao, sezamie, wiórkach kokosowych lub nasionach chia. I gotowe! Trufle przechowuj w lodówce.
LISTA ZAKUPÓW
1. Mini “pizze” z cukinii
Cukinia
1-2 pomidory dowolne (mogą być z puszki)
czosnek
20 g sera koziego, gouda lub mozarella.
Zioła prowansalskie
2. Pomidorki koktajlowe z bazylią
pudełko pomidorków koktajlowych
doniczka świeżej bazylii
oliwa z oliwek (dobrej jakości)
3. Oliwki zielone i czarne wymieszane z czosnkiem
mały słoik zielonych i lub czarnych oliwek
czosnek
oliwa z oliwek (dobrej jakości)
4. Cykoria i kremowy serek
Paczka cykorii lub 2-3 sztuki
kremowy ser kozi
5. Surowe papryki z sosem czosnkowym – możesz jeść tak marchewkę, seler naciowy, ogórka- w ten sposób masz codziennie inna przekąskę
2 sztuki – po jednej papryce każdego koloru.
300 ml jogurt naturalny lub grecki
czosnek,
6. Guacamole
2 dojrzałe awokado
czosnek
cytryna lub kilka limonek
natka pietruszki lub natka kolendry
7. Sos tzatziki z marchewkami lub też selerem naciowym lub papryką
1 duży ogórek
300 ml gęstego jogurtu (greckiego lub naturalnego)
czosnek
cytryna
2-3 marchewki
lub 1 seler naciowy
lub 1 papryka
8. Seler naciowy i masło z orzechów nerkowca
seler naciowy
50 gr orzechów nerkowca,
napój roślinny np. z nerkowca, migdałów, kokosa
9. Pomidory z fetą
Kilka pomidorów
dobrej jakości ser feta, 50 gr
ulubione zioła świeże (oreganao, bazylia, tymianek, pietruszka)
świeży szpinak
oliwa z oliwek.
10. Marchewki i domowy hummus, poza marchewką może być ogórek, seler naciowy czy papryka – w ten sposób masz codziennie inną przekąskę
200 gramów suchej ciecierzycy
pasta sezamowa tahini, zobacz skład! Potrzebny jest tylko sezam i olej z sezamu
czosnek
soda oczyszczona
oliwa z oliwek
cytryna
kilka marchewek lub ogórek, seler naciowy, papryka
11. Jabłko plus masło orzechowe można użyć też gruszki lub banana
jabłko
gruszka
banan
dobrej jakości masło orzechowe o dobrym składzie i bio można kupić w Rossmanie (robi je polska firma)
12. Pieczone jabłko
2 -4 jabłka
miód
cynamon
13. Ciecierzyca
150 gr ciecierzyca,
14. Trufle kakaowe i koksowe.
14 daktyli
ciemne kakao
100 g migdałów (najlepiej użyć takich bez skórki)
100 g ziaren słonecznika
do obtoczenia trufli: sezam, wiórki kokosowe, kakao