Plan działania 1
PLAN 1: DLA POPRAWIENIA TRAWIENIA
Na początku codziennej praktyki z talerzami, skorzystaj z talerzy przedstawionych poniżej. Talerz obiadowy jest talerzem uniwersalnym do wszystkich posiłków. Jeżeli odżywiasz się tradycyjnie zmienisz tylko proporcje, zoptymalizujesz ilość białka, skrobi oraz tłuszczy, pojawi się w Twojej diecie więcej warzyw. Niezwykle ważne w poprawie metabolizmu są warzywa zielone i nieskrobiowe, szczególnie w diecie wysokobiałkowej oraz łączonej ze skrobią. Wymiennie możesz korzystać z miseczki oraz talerza głębokiego, który przeznaczony jest do dań jednogarnkowych. Dania jednogarnkowe (np. gulasze), ale także zupy i makarony stanowią cenne urozmaicenie codziennej diety. Tutaj można łączyć białka, skrobię i tłuszcze ze sobą, ponieważ w wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych. Miseczka natomiast świetnie sprawdzi się do płatków śniadaniowych, przekąsek (II śniadanie, podwieczorek), deserów (pamiętaj, że deser jest oddzielnym posiłkiem) oraz na warzywa nieskrobiowe, gdy spożywasz dania do których dobrze jest zjeść sporą ilość warzyw zielonych nieskrobiowych. Jako podpowiedzi używaj podkładki pod talerze, tam znajdują się GRUPY POKARMÓW oraz instrukcja jak korzystać talerzy i podkładki.
Zdecyduj ile posiłków spożywasz:
Zastanów się ile posiłków dziennie potrzebujesz lub jak zdecydujesz o trzech, a będziesz głodna/y to dodaj czwarty posiłek, najlepiej II śniadanie. Nie najadaj się na wieczór, postaraj się zjeść ostatni posiłek najpóźniej do godziny 19:00.
- TRZY POSIŁKI: śniadanie, obiad, kolacja
- CZTERY POSIŁKI: śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja
- PIĘĆ POSIŁKÓW: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
WSKAZANE TALERZE:
- Śniadanie – talerz „obiad” lub głęboki lub miseczka
- Obiad – talerz „obiad” lub głęboki
- Kolacja – talerz „obiad” lub głęboki
- Przekąski – miseczka lub głęboki

Talerz płytki „Obiad”

Talerz głęboki

Miseczka
PODKŁADKA POD TALERZE

Podkładka pod talerze to niezbędna pomoc, porządkuje grupy pokarmów.