Grupy pokarmów
Wskazówki do talerzy – przykłady
Białkawięcej
suche fasole i ich kiełki
groch i jego kiełki
soczewice i ich kiełki
wszystkie mięsa
ryby
jajka
produkty mleczne (jogurt, maślanka, kefir itp.)
itp.
Białka wysokotłuszczowewięcej
orzechy
oleiste nasiona
wszystkie sery
itp.
Tłuszcze i olejewięcej
masło
śmietanka
kwaśna śmietana
oleje (oliwa, olej sezamowy, olej lniany, olej słonecznikowy, rzepakowy, olej z pestek dyni, masło klarowane (ghee) itd.)
awokado
oliwki
itp.
Skrobiawięcej
wszystkie zboża i ich płatki
skiełkowane zboża
kasze i ich płatki
chleb
makaron
ziemniak
burak
marchew
pasternak
słodki ziemniak
dynia
kabaczek
maniok
brukiew
itp.
Nieskrobiowe warzywawięcej
ogórek
kwiaty
karczoch
brokuły
cykoria
kalafior
seler
rzepa
kalarepa
rzodkiew
cebula
zielona fasolka
słodka kukurydza
słodki groszek
cukinia
por
czosnek
bakłażan
papryka słodka
grzyby
szparagi
skorzonera
dynia
okra
itp.
Nieskrobiowe warzywa zielone liściastewięcej
kapusta włoska
pietruszka
koperek
rukiew wodna
sałata
kapusta
kapusta pekińska
roszponka
seler naciowy
zielone warzywa liściaste
rzepa
gorczyca
jarmuż
zielone części buraka
kiełki lucerny, kapusty, rzodkiewki, gorczycy, rzeżuchy itp.
wodorosty i mikroalgi (spirulina, sinice, chlorella)
zielone pędy pszenicy i jęczmienia
itp.
banan świeża figa rodzynki wszystkie suszone owoce daktyle kaki liczi itp.Owoce słodkiewięcej
jabłko jagody (różne) morela brzoskwinia winogrona śliwka gruszka mandarynka poziomka malina czereśnia aronia papaja nektaryna wiśnia mango itp.Owoce półkwaśnewięcej
Agrest żurawina pomarańcza cytryna limonka grejpfrut ananas porzeczka granat pomidor kwaśne jabłko truskawka kiwi itp.Owoce kwaśnewięcej
Arbuz, melony itp.Melonywięcej
(skoncentrowane) Miód Syrop klonowy Syrop ryżowy Słód jęczmienny Syropy i soki owocowe Stewia (zioła) Lukrecja (zioła)Substancje słodzącewięcej