Grupy pokarmów

Wskazówki do talerzy – przykłady

Białkawięcej

suche fasole i ich kiełki

groch i jego kiełki

soczewice i ich kiełki

wszystkie mięsa

ryby

jajka

produkty mleczne (jogurt, maślanka, kefir itp.)

itp.

Białka wysokotłuszczowewięcej

orzechy

oleiste nasiona

wszystkie sery

itp.

Tłuszcze i olejewięcej

masło

śmietanka

kwaśna śmietana

oleje (oliwa, olej sezamowy, olej lniany, olej słonecznikowy, rzepakowy, olej z pestek dyni, masło klarowane (ghee) itd.)

awokado

oliwki

itp.

Skrobiawięcej

wszystkie zboża i ich płatki

skiełkowane zboża

kasze i ich płatki

chleb

makaron

ziemniak

burak

marchew

pasternak

słodki ziemniak

dynia

kabaczek

maniok

brukiew

itp.

Nieskrobiowe warzywawięcej

ogórek

kwiaty

karczoch

brokuły

cykoria

kalafior

seler

rzepa

kalarepa

rzodkiew

cebula

zielona fasolka

słodka kukurydza

słodki groszek

cukinia

por

czosnek

bakłażan

papryka słodka

grzyby

szparagi

skorzonera

dynia

okra

itp.

Nieskrobiowe warzywa zielone liściastewięcej

kapusta włoska

pietruszka

koperek

rukiew wodna

sałata

kapusta

kapusta pekińska

roszponka

seler naciowy

zielone warzywa liściaste

rzepa

gorczyca

jarmuż

zielone części buraka

kiełki lucerny, kapusty, rzodkiewki, gorczycy, rzeżuchy itp.

wodorosty i mikroalgi (spirulina, sinice, chlorella)

zielone pędy pszenicy i jęczmienia

itp.

Owoce słodkiewięcej

banan

świeża figa

rodzynki

wszystkie suszone owoce

daktyle

kaki

liczi

itp.

Owoce półkwaśnewięcej

jabłko

jagody (różne)

morela

brzoskwinia

winogrona

śliwka

gruszka

mandarynka

poziomka

malina

czereśnia

aronia

papaja

nektaryna

wiśnia

mango

itp.

Owoce kwaśnewięcej

Agrest

żurawina

pomarańcza

cytryna

limonka

grejpfrut

ananas

porzeczka

granat

pomidor

kwaśne jabłko

truskawka

kiwi

itp.

Melonywięcej

Arbuz, melony itp.

Substancje słodzącewięcej

(skoncentrowane)

Miód

Syrop klonowy

Syrop ryżowy

Słód jęczmienny

Syropy i soki owocowe

Stewia (zioła)

Lukrecja (zioła)