Kaloria – a co to?

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne.

W 1896 r. Wilbur O. Atwater, twórca kalorii spożywczych, pobrał próbki produktów spożywczych zebranych na Światowych Targach Żywności i obliczył wartość kaloryczną każdego produktu za pomocą kalorymetrii bombowej.

Kaloria to miara energii uzyskanej przez spalanie (czyli utlenianie) danego związku chemicznego. Zmierzona w ten sposób energia nazywana jest energią brutto. Ludzki organizm nie spala jednak wszystkiego –np. nie spala celulozy. Stąd energię zdobywaną z pokarmów oblicza się inaczej i uzyskuje wtedy energię netto. W celu ustalenia wartości energetycznej netto żywności oznacza się w niej zawartość tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Znany przelicznik 4-9-4, czyli (1 gram białka – 4 kcal, 1 gram tłuszczu – 9 kcal, 1 gram węglowodanów – 4 kcal) to tak zwany uproszczony równoważnik Atwatera i opiera się na uśrednionych wyliczeniach dotyczących typowego posiłku obywatela USA w 1899 roku.

Badania pokazują, że prawdziwa zawartość kalorii w tym, co jesz, jest często znacznie wyższa lub niższa niż uśrednione współczynniki Atwatera. Współcześnie powstają wartości korygujące biorące pod uwagę między innymi zawartość błonnika w węglowodanach, które sprawiają największą trudność przy szacowaniu kcal.  Jednym z takich wskaźników jest Livesey’s Live Metabolizable który oznacza:

  • białko, 3,2 kcal na gram;
  • tłuszcz, 8,9 kcal na gram;
  • dostępne węglowodany, 3,8 kcal na gram;
  • fermentowalne węglowodany, 1,9 kcal na gram.

Niestety podawane na etykietach kcal  bazują na równoważniku Atwatera. Ponadto Kalorie podawane na etykietach i w bazach danych podają średnią wartość energii danego produktu, co powoduje, że informacje są mało precyzyjne. Przyjmuje się, że podane referencyjne wartości spożycia (RWS) dla danego produktu mają odchylenia rzędu 20 % od średniej podanej na etykiecie. Zatem „150 kcal” w rzeczywistości może oznaczać zakres od 130 do 180 kcal.

Biorąc pod uwagę skrajne wartości jest to błąd w zakresie 40-50% dla podanej wartości na etykiecie danego produktu

ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE!

Podaj dalej!

Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.

A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

← Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.