Porcje „na oko”

A TYM SAMYM LICZONE KALORIE

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne.

Badania pokazują, że ludzie przeszacowują zalecane porcje przynajmniej o dwie trzecie. W związku z tym osoby, które przeliczają kcal mogą spożywać ich o wiele więcej. Wielkość porcji zależy od indywidualnych potrzeb. Jednak można zmierzyć wymaganą ilość jedzenia nie tylko „na oko” lub za pomocą wagi kuchennej. Mamy rozwiązanie dla Ciebie – mierz jedzenie swoją miarą, którą jest Twoja ręka! Wszystko w programie Jakjesz.pl lub na stronie www.talerzedietetyczne.pl

PODSUMOWANIE:

  1. Liczba Kalorii podawana na etykietach jest nieprecyzyjna;

  2. Nie wchłaniamy wszystkich spożywanych Kalorii;

  3. Sposób przygotowania żywności zmienia jej obciążenie kaloryczne oraz przyswajalność składników;

  4. Osoby absorbują Kalorie w indywidualny i zmienny sposób;

  5. Jakość jedzenia determinuje przyswajalność składników odżywczych;

  6. Mierzenie „na oko” może zwiększać ilość przyjmowanych kcal.

Chcesz wiedzieć więcej ? Przeczytaj następny artykuł ! Poznaj łatwiejszy system mierzenia wielkości posiłków i dołącz do naszego programu!

Podaj dalej!

Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.

A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

Bibliografiawięcej

  1. SACN. Dietary Reference Values for Energy. Scientific Advisory Committee on Nutrition 2011. London: The Stationery Office (TSO), 2012
  2. Perspectives: do alcohol calories count? Am J Clin Nutr. 1991 Dec;54(6):976-82.
  3. Diet and exercise for weight loss. JAMA. 2012 Jun 27;307(24):2641-2. Doi: 10.1001/jama.2012.
  4. When is a high fat diet not a high fat diet? Richard D Feinman, Published online 2005 Oct 17.
  5. Milk, dairy fat, dietary calcium, and weight gain: a longitudinal study of adolescents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2005 Jun;159(6):543-50
  6. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women, J Clin Endocrinol Metab. 2003 Apr;88(4):1617-23.
  7. Is a Calorie Really a Calorie? Metabolic Advantage of Low-Carbohydrate Diets, Anssi H Manninen , Published online 2004 Dec 31
  8. Nut consumption and body weight. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):647S-650S. Doi: 10.1093/ajcn/78.3.647S.
  9. Alcohol Consumption and Obesity: An Update Gregory Traversy and Jean-Philippe Chaput Published online 2015 Jan 8.
  10. Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, 2, 2017, Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow
  11. Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure. Barr SB1, Wright JC. Food Nutr Res. 2010 Jul 2;54. Doi: 10.3402/fnr.v54i0.5144.
  12. Https://portal.abczdrowie.pl/mleko-i-mieso-od-wypasanych-krow-jest-zdrowsze
  13. Http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C408449%2Cekomieso-i-ekomleko-bogatsze-w-kwasy-tluszczowe-omega-3.html
  14. Environmental and Gut Bacteroidetes: The Food Connection,  Published online 2011 May 30. François Thomas, Jan-Hendrik Hehemann, Etienne Rebuffet, Mirjam Czjzek,and Gurvan Michel
  15. The best strategies for calorie control, By John Berardi Ph.D. And Helen Kollias Ph.D.
  16. Bakteriom w naszych jelitach nie podoba się, jak żyjemy, Wojciech Marlicz, 13 czerwca 2018 | 06:00
  17. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, Sabina Górska, Anna Jarząb, Andrzej Gamian Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. L. Hirszfelda we Wrocławiu, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2009; e-ISSN 1732-2693
  18. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analysesbritish Journal of Nutrition, page 1 of 18 doi:10.1017/S0007114514001366
  19. Wartość odżywcza mięsa drobiowego pochodzącego z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej Nutritional value of poultry meat produced in conventional and organic systems Bożena Kiczorowska, Wioletta Samolińska, Ali Ridha Mustafa Al-Yasiry, Anna Winiarska-Mieczan, Małgorzata Kwiecień Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(3): 598-602
  20. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2016 | Vol. 61, nr 3 | 218—223
  21. The comparison of the bioactive compounds content in selected leafy vegetables coming from organic and conventional production, Kazimierczak, R. , Górka, K. , Hallmann, E. , Średnicka-Tober, D. , Lempkowska-Gocman, M. , Rembiałkowska, E.
  22. Zawartość związków bioaktywnych w marchwi z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej w kontekście profilaktyki zdrowotnej the content of bioactive compounds in carrots from organic and conventional production in the context of health prevention Małgorzata Sikora, Ewelina Hallmann, Ewa Rembiałkowska Zakład Żywności Ekologicznej, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, ROCZN. PZH 2009, 60, Nr 3, 217 – 220
  23. Porównanie zawartości składników bioaktywnych w wybranych warzywach liściowych pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Renata Kazimierczak, Katarzyna Górka, Ewelina Hallmann, Dominika Średnicka-Tober, Martyna Lempkowska-Gocman, Ewa Rembiałkowska, Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW)
  24. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 11(2) 2012, 173-183 COMPARATIVE STUDY ON MINERAL CONTENT OF ORGANIC AND CONVENTIONAL CARROT, CELERY AND RED BEET JUICES Iwona Domagaáa-ĝwiątkiewicz, Maciej Gąstoá Agricultural University in Kraków, 2012 Sep 4;157(5):348-66. Doi: 10.7326/0003-4819-157-5-201209040-00007.
  25. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review. Smith-Spangler C1, Brandeau ML, Hunter GE, Bavinger JC, Pearson M, Eschbach PJ, Sundaram V, Liu H, Schirmer P, Stave C, Olkin I, Bravata DM.
  26. New Evidence Confirms the Nutritional Superiority of Plant-Based Organic Foods , by Charles Benbrook, Xin Zhao, Jaime Yáñez, Neal Davies and Preston Andrews, March 2008
  27. The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development Aurelice B. Oliveira, Carlos F. H. Moura, Enéas Gomes-Filho, Claudia A. Marco, Laurent Urban, Maria Raquel A. Miranda, Published: February 20, 2013, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056354
  28. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego Sylwia Staniak Zakład Mikrobiologii Rolniczej, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska, Polish Journal of Agronomy 2014, 19, 25–3
  29. DIETARY FIBER | Energy Value, S. Brooks, R. Mongeau, in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003

← Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.