Współczesna dieta dla osób, które chcą zrzucić wagę opiera się głównie na kalkulacji ile dany produkt ma Kalorii i czy nie przekracza dziennego zapotrzebowania na energię danej osoby. Istnieje kilka powodów, które udowadniają, że liczenie „Kalorii spożytych i spalonych”, czyli bilansu energetycznego posiada poważne wady.

Chcesz wiedzieć dlaczego tak jest? Zapraszamy do cyklu artykułów CZY WIESZ…?…

 


 

„Żywność, będąca materiałem biologicznym, wykazuje różnice w składzie. Dlatego żadna baza danych nie może dokładnie przewidzieć składu pojedynczej próbki żywności.”

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa

 

Nie wpadaj w pułapkę ogólnie przyjętych zasad, które mówią, że:

  1. jeżeli przyjmiesz więcej Kalorii, niż spalasz, to przybierasz na wadze
  2. albo jeżeli przyjmujesz mniej Kalorii, niż potrzebujesz, tracisz na wadze.

W pewnym sensie jest to prawda. Jakkolwiek liczenie Kalorii pomaga zdobywać wiedzę i kontrolować spożywane posiłki, posiada szereg wad. Popatrzmy na oznaczenia kcal na etykietach spożywczych. Sposób w jaki są oznaczane powinniśmy traktować z przymrużeniem oka, chociażby dlatego, że nie wiemy z jakich danych korzysta producent. Czy są dokładne i precyzyjne? Raczej nie.

Załóżmy jednak, że etykiety są dokładne. Powstaje kolejny problem. Jedzenie, które kupujemy jest najczęściej przez nas poddawane na przykład obróbce cieplnej, siekaniu, blendowaniu i tym podobne, w związku z tym zmienia się jego struktura, a to powoduje, że możliwość trawienia i przyswajania produktu przez nasz organizm jest większe lub mniejsze!

W końcu to co wydawało się proste w liczeniu, w rzeczywistości staje się niewiadomą, bo na to co przyjmujesz, trawisz i absorbujesz może mieć wpływ dziesiątki nieoczekiwanych czynników. Możesz wyliczy, że wprowadzasz mniej Kalorii w danym surowym produkcie, a Twój organizm ze względu na różne czynniki, np. poprzez gotowanie, zaabsorbuje ich więcej.

Chcesz wiedzieć więcej ? Przeczytaj następny artykuł !  Już wkrótce!

Poznaj łatwiejszy system mierzenia wielkości posiłków i dołącz do naszego programu!

Podaj dalej!

Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.

A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

Bibliografiawięcej

  1. SACN. Dietary Reference Values for Energy. Scientific Advisory Committee on Nutrition 2011. London: The Stationery Office (TSO), 2012
  2. Perspectives: do alcohol calories count? Am J ClinNutr. 1991 Dec;54(6):976-82.
  3. Diet and exercise for weight loss. JAMA. 2012 Jun 27;307(24):2641-2. Doi: 10.1001/jama.2012.7263.
  4. When is a high fat diet not a high fat diet? Richard D Feinman, Published online 2005 Oct 17. Doi: 10.1186/1743-7075-2-27
  5. Milk, dairy fat, dietary calcium, and weight gain: a longitudinal study of adolescents. Arch PediatrAdolesc Med. 2005 Jun;159(6):543-50.
  6. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women, J Clin Endocrinol Metab. 2003 Apr;88(4):1617-23.
  7. Is a Calorie Really a Calorie? Metabolic Advantage of Low-Carbohydrate Diets, Anssi H Manninen , Published online 2004 Dec 31
  8. Nut consumption and body weight. Am J ClinNutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):647S-650S. Doi: 10.1093/ajcn/78.3.647S.
  9. Alcohol Consumption and Obesity: An Update Gregory Traversy and Jean-Philippe Chaput Published online 2015 Jan 8.
  10. Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, 2, 2017, Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow
  11. Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure. Barr SB, Wright JC. Food Nutr Res. 2010 Jul 2;54. Doi: 10.3402/fnr.v54i0.5144.
  12. Https://portal.abczdrowie.pl/mleko-i-mieso-od-wypasanych-krow-jest-zdrowsze
  13. Http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C408449%2Cekomieso-i-ekomleko-bogatsze-w-kwasy-tluszczowe-omega-3.html
  14. Environmental and Gut Bacteroidetes: The Food Connection,  Published online 2011 May 30. François Thomas, Jan-Hendrik Hehemann, Etienne Rebuffet, Mirjam Czjzek,and Gurvan Michel
  15. The best strategies for calorie control, By John Berardi Ph.D. And Helen Kollias Ph.D.
  16. Bakteriom w naszych jelitach nie podoba się, jak żyjemy, Wojciech Marlicz, 13 czerwca 2018 | 06:00
  17. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, Sabina Górska, Anna Jarząb, Andrzej Gamian Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. L. Hirszfelda we Wrocławiu, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2009; e-ISSN 1732-2693
  18. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analysesbritish Journal of Nutrition, page 1 of 18 doi:10.1017/S0007114514001366
  19. Wartość odżywcza mięsa drobiowego pochodzącego z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej Nutritional value of poultry meat produced in conventional and organic systems Bożena Kiczorowska, Wioletta Samolińska, Ali Ridha Mustafa Al-Yasiry, Anna Winiarska-Mieczan, Małgorzata Kwiecień Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(3): 598-602
  20. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2016 | Vol. 61, nr 3 | 218—223
  21. The comparison of the bioactive compounds content in selected leafy vegetables coming from organic and conventional production, Kazimierczak R. , Górka K. , Hallmann E. , Średnicka-Tober D. , LempkowskaGocman M. , Rembiałkowska E.
  22. Zawartość związków bioaktywnych w marchwi z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej w kontekście profilaktyki zdrowotnej the content of bioactive compounds in carrots from organic and conventional production in the context of health prevention Małgorzata Sikora, Ewelina Hallmann, Ewa Rembiałkowska Zakład Żywności Ekologicznej, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, ROCZN. PZH 2009, 60, Nr 3, 217 – 220
  23. Porównanie zawartości składników bioaktywnych w wybranych warzywach liściowych pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Renata Kazimierczak, Katarzyna Górka, Ewelina Hallmann, Dominika Średnicka-Tober, Martyna LempkowskaGocman, Ewa Rembiałkowska Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW)
  24. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 11(2) 2012, 173-183 COMPARATIVE STUDY ON MINERAL CONTENT OF ORGANIC AND CONVENTIONAL CARROT, CELERY AND RED BEET JUICES Iwona Domagała-Świątkiewicz, Maciej Gąstoł Agricultural University in Kraków, 2012 Sep 4;157(5):348-66. Doi: 10.7326/0003-4819-157-5-201209040-00007.
  25. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review. Smith-Spangler C1, Brandeau ML, Hunter GE, Bavinger JC, Pearson M, Eschbach PJ, Sundaram V, Liu H, Schirmer P, Stave C, Olkin I, Bravata DM.
  26. New Evidence Confirms the Nutritional Superiority of Plant-Based Organic Foods , by Charles Benbrook, Xin Zhao, Jaime Yáñez, Neal Davies and Preston Andrews, March 2008
  27. The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development Aurelice B. Oliveira, Carlos F. H. Moura, Enéas Gomes-Filho, Claudia A. Marco, Laurent Urban, Maria Raquel A. Miranda, Published: February 20, 2013, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056354
  28. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego Sylwia Staniak Zakład Mikrobiologii Rolniczej, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska, Polish Journal of Agronomy 2014, 19, 25–35
  29. DIETARY FIBER | Energy Value, S. Brooks, R. Mongeau, in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003

← Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.