Sposoby przygotowywania, a kaloryczność

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne.
Wielkim odkryciem gatunku ludzkiego było gotowanie i pieczenie, które na przestrzeni wieków spowodowały zmiany w naszej fizjologii, anatomii, psychologii i ekologii. Jedną z poprzez skrócenie długości jelita. Taka specjalizacja w związku z rozwojem naszego mózgu pozwoliła przyswajać więcej energii (szczególnie dla pracy mózgu!), zaoszczędzić czas potrzebny na zdobywanie pokarmów i wykorzystać ten czas na działania związane z naszym rozwojem cywilizacyjnym. Gotowane jedzenie jest zazwyczaj dużo bardziej kaloryczne, a nasz organizm potrzebuje mniej czasu i energii na jego przyswojenie.
Generalnie żywność poddana przetworzeniu (gotowaniu, smażeniu, pieczeniu) najczęściej powoduje zwiększenie jej kaloryczności i przyswajalności przez organizm, szczególnie u niektórych roślin, powodując miękniecie ścian komórkowych. Etykiety najczęściej nie informują nas o tym, a to kompletnie zmienia ilość Kalorii spożytych.
Siekanie i blendowanie ma również wpływ na wzrost absorpcji, ma to szczególne znaczenie w odniesieniu do pokarmów roślinnych.
Błąd przeliczeniowy jest bardzo zróżnicowany w zależności od rodzaju pokarmu może się wahać od 10 % do ponad 50%.
ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE!
Podaj dalej!
Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.
A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

Podkładka pod talerze z instrukcjami
Dwustronna.
Rozmiar A3 ( 297 x 420 mm)
Materiał: papier syntetyczny, wodoodporny, bardzo wytrzymały, odporny na rozdarcia, promienie UV, można po nim pisać.
Projekt podkładki: Ewa Milun-Walczak, www.miluna.pl
Dodaj komentarz