Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne.

Ogólnie przyjęte średnie dla makroskładników: 4 kcal na gram białka, 9 kcal na gram tłuszczu oraz 4 kcal na gram węglowodanów mają odzwierciedlać ilość energii, którą przyswajamy z jedzenia. Podane wartości są niższe lub wyższe niż te które występują w zjadanym przez nas pożywieniu, wynika to z uśrednionych poprawek Atwatera, które wprowadził w tabelach kaloryczności.

rys. 1. Przykład wykorzystania energii w makroskładnikach.

Część kcal przechodzi przez nasz układ pokarmowy niestrawiona,  ponieważ przyswajalność zależy od rodzaju pokarmu jaki spożywamy:

rys. 2. Ziarna i orzechy – absorbujemy mniej kcal niż wychodzi ze średniej kalkulacji w tabelach kaloryczności.

rys. 3. Produkty bogate w błonnik – przyswajamy w zależności od rodzaju włókna i bakterii jelitowych (mikrobiom) co nie koreluje ze średnią kalkulacji w tabelach kaloryczności.

rys. 4. Produkty bogate w białko – wykazują duża zmienność absorpcji. Przyswajalność energii z białka zwierzęcego jest wyższa niż przedstawiał to współczynnik Atwatera. Na przykład ilość energii pozyskanej  z białka jaj to  4,36 kcal na gram , natomiast większości białek roślinnych to 2,44 kcal na gram.

Zakłada się, że średni błąd przeliczeniowy związany z absorpcją wynosi około 10 %.

ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE!

Podaj dalej!

Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.

A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

← Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.