Absorpcja kalorii

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne.
Ogólnie przyjęte średnie dla makroskładników: 4 kcal na gram białka, 9 kcal na gram tłuszczu oraz 4 kcal na gram węglowodanów mają odzwierciedlać ilość energii, którą przyswajamy z jedzenia. Podane wartości są niższe lub wyższe niż te które występują w zjadanym przez nas pożywieniu, wynika to z uśrednionych poprawek Atwatera, które wprowadził w tabelach kaloryczności.
rys. 1. Przykład wykorzystania energii w makroskładnikach.
Część kcal przechodzi przez nasz układ pokarmowy niestrawiona, ponieważ przyswajalność zależy od rodzaju pokarmu jaki spożywamy:
rys. 2. Ziarna i orzechy – absorbujemy mniej kcal niż wychodzi ze średniej kalkulacji w tabelach kaloryczności.
rys. 3. Produkty bogate w błonnik – przyswajamy w zależności od rodzaju włókna i bakterii jelitowych (mikrobiom) co nie koreluje ze średnią kalkulacji w tabelach kaloryczności.
rys. 4. Produkty bogate w białko – wykazują duża zmienność absorpcji. Przyswajalność energii z białka zwierzęcego jest wyższa niż przedstawiał to współczynnik Atwatera. Na przykład ilość energii pozyskanej z białka jaj to 4,36 kcal na gram , natomiast większości białek roślinnych to 2,44 kcal na gram.
Zakłada się, że średni błąd przeliczeniowy związany z absorpcją wynosi około 10 %.
ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE!
Podaj dalej!
Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie.
A co Ty o tym sądzisz? Jakie przeświadczenia kształtują Twoje życie? – Proszę podziel się nimi w komentarzu

Talerz porcelanowy płytki „śniadanie”
Talerz
średnica: 21 cm, wysokość: 2 cm, waga: 370 g
Biała porcelana, dekorowana, kolor żółty i czarny
Polska porcelana z nadrukiem nadaje się do zmywarki.
Przepisy talerzowe są w formie elektronicznej.
Projekt grafiki: Ewa Milun-Walczak, www.miluna.pl
Dodaj komentarz