Wszystkie grupy produktów, niezależnie czy są pochodzenia zwierzęcego, czy roślinnego mają w swojej zawartości wszystkie makroskładniki do których należą białko, węglowodany i tłuszcze. Jak to możliwe, żeby mięso miało węglowodany, a owoce tłuszcze?  A jednak? W mięsie znajduje się glikogen, który tak jak w roślinach skrobia pełni funkcję energetyczną i należy do węglowodanów złożonych. A

Współczesna dieta dla osób, które chcą zrzucić wagę opiera się głównie na kalkulacji ile dany produkt ma Kalorii i czy nie przekracza dziennego zapotrzebowania na energię danej osoby. Istnieje kilka powodów, które udowadniają, że liczenie „Kalorii spożytych i spalonych”, czyli bilansu energetycznego posiada poważne wady. Chcesz wiedzieć dlaczego tak jest? Zapraszamy do cyklu artykułów CZY

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. W 1896 r. Wilbur O. Atwater, twórca kalorii spożywczych, pobrał próbki produktów spożywczych zebranych na Światowych Targach Żywności i obliczył wartość kaloryczną każdego produktu za pomocą kalorymetrii bombowej. Kaloria to miara energii uzyskanej przez spalanie (czyli utlenianie) danego związku chemicznego. Zmierzona w ten sposób energia nazywana jest energią brutto.

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Ogólnie przyjęte średnie dla makroskładników: 4 kcal na gram białka, 9 kcal na gram tłuszczu oraz 4 kcal na gram węglowodanów mają odzwierciedlać ilość energii, którą przyswajamy z jedzenia. Podane wartości są niższe lub wyższe niż te które występują w zjadanym przez nas pożywieniu, wynika to z uśrednionych

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Wielkim odkryciem gatunku ludzkiego było gotowanie i pieczenie, które na przestrzeni wieków spowodowały zmiany w naszej fizjologii, anatomii, psychologii i ekologii. Jedną z  poprzez skrócenie długości jelita. Taka specjalizacja w związku z rozwojem naszego mózgu pozwoliła przyswajać więcej energii (szczególnie dla pracy mózgu!), zaoszczędzić czas potrzebny na zdobywanie

Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Ludzki układ pokarmowy jest zasiedlony w większości dwiema grupami bakterii: Firmicutes i Bacteroidetes. W mniejszym stopniu występują także Acinteobacteria, Fusobacteria i Cyanobacteria jako część flory mikrobiologicznej układu pokarmowego. ZAPRASZAMY NA KOLEJNĄ CZĘŚĆ JUŻ WKRÓTCE! Podaj dalej! Spodobał Ci się wpis? – udostępnij go na swoim facebooku lub instagramie. A co Ty o tym sądzisz?

W ZWIĄZKU Z TYM JEST INNA PRZYSWAJALNOŚĆ ENERGII I SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH. Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. W zestawieniu z żywnością przemysłową warzywa i owoce ekologiczne zawierają średnio znacznie więcej suchej masy, składników bioaktywnych, błonnika, wartościowego białka, minerałów i witamin. Natomiast mięso ekologiczne ma wyższą całkowitą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka, ekologiczne

A TYM SAMYM LICZONE KALORIE Dowiedz się dlaczego liczenie Kalorii jest nieprecyzyjne. Badania pokazują, że ludzie przeszacowują zalecane porcje przynajmniej o dwie trzecie. W związku z tym osoby, które przeliczają kcal mogą spożywać ich o wiele więcej. Wielkość porcji zależy od indywidualnych potrzeb. Jednak można zmierzyć wymaganą ilość jedzenia nie tylko „na oko” lub za pomocą

Jeżeli kiedykolwiek korzystałaś/eś z diety to proporcje makroskładników zawsze są brane pod uwagę. Głównym celem jest wyliczenie zysku energetycznego, jaki możemy mieć z białka, węglowodanów i tłuszczy. Często pomijana jest natomiast inna wartość, niezwykle istotna tych składników, a mianowice funkcję jaką pełnią w naszym organizmie i jakie muszą być spełnione warunki, aby mieć z ich

Białka pełnią głównie funkcję strukturalną i funkcjonalną, reszta niewykorzystana ilość białka bierze udział w procesach energetycznych  lub zostaje wydalona. Niestety białko jest niezwykle słabym paliwem energetycznym, możemy z niego uzyskać trzykrotnie mniej efektywnej energii niż z węglowodanów i dziewięciokrotnie mniej niż z tłuszczów. Jeżeli organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości kalorii w stosunku do spożytego białka,

„To też przeminie” Legenda „O pierścieniu” Serdecznie zapraszam do treningu ciała, duszy i umysłu. W kolejnych odcinkach przedstawię korzyści i możliwości zmiany nawyków w sobie. Dodatkowym zyskiem będzie wzmocnienie układu odpornościowego. Ważne jest to, żeby nie traktować poniższej listy rzeczy, jako czegoś co musisz zrobić. Zamiast tego, pomyśl o tych strategiach jako o pomysłach na

Spróbuj  zrobić 4 poniższe zadania. Ich znaczenie będzie omawiane w czterech kolejnych częściach w odstępie czasowym. Istotne jest, aby każdemu z nich poświecić na samym początku trochę czasu, tak by w rezultacie wprowadzić je w swoje życie. Spróbuj, a zmieni się Twój świat, bo inaczej na niego spojrzysz. Zadanie 1. Zrób listę swoich priorytetów Weź

Zadanie 2. Czujesz przytłoczenie? Zatrzymaj się. Usiądź i napij się herbaty. Trudno się zatrzymać bez wywoływania presji na siebie samą/ego. Teraz jest na to czas. Dlatego spróbuj na początku po prostu usiąść i obserwować coś co przyciągnie Twoja uwagę (może to być cokolwiek: kwiat, zwierzak, inny człowiek, pokój, ulica itp.). Na początku pomoże Ci kubek

Zadanie 3. Skoncentruj się i działaj z tym nad czym masz kontrolę. Prawda jest taka, że nie możesz w pełni kontrolować tego czy złapiesz przeziębienie, grypę czy COVID-19, jak również reakcji swojego organizmu na działanie patogenu. Istnieje jednak wiele różnych czynników, które mogą determinować reakcję twojego ciała. Są takie na które nic nie możesz poradzić,

Zadanie 4. Zaakceptuj fakt, że próbujesz. Być może świadczy to o tym, że naprawdę Ci zależy i chcesz, żeby świat był lepszy. „Łatwo być szczęśliwym, gdy jesteś na fali, lecz nieoceniony jest ten, który się uśmiecha, gdy wszystko się wali.” anonim   Spróbuj przyjąć motto: „postęp nie perfekcja”. Zdarza się tak, że chcesz dokonać zmiany,

7 lipca jest dzień czekolady! Czekolada jak każdy pokarm ma swoją jasną i ciemną stronę. Dlatego spożywaj ją mądrze i poznaj jej plusy i minusy …. Rynek oferuje nam wiele odmian, gatunków, rodzajów czekolad od pitnej, poprzez czekoladki do tej w tabliczce, nadziewane i czyste, z różną zawartością miazgi kakaowej (od 20% do niemal 99%),

Czy wiesz.. Jak jesz frytki? 13 lipca jest Dniem frytek Frytki wymyślili Belgowie, w Ameryce stały się popularnym fast foodem, a na świecie są znane jako french fries, czyli francuskie frytki. W związku z tym z okazji Dnia Frytek, poznaj dzieje tego dania oraz dowiedz się o mocnej i słabej stronie mocy wysmażonego w słupkach